Viabilitat de la independència

Ha començat una espècie de croada a la xarxa, curiosament dirigida per elements propers a CiU, que posen en dubte la viabilitat de l’Estat Català, avui, sota la premisa que no hi ha encara una majoria social a favor. En què es basen per a sostenir-ho? Avui he llegit que si extrapolem els resultats de les consultes a tot el territori, ens mancarien encara entre un milió i un milió i  mig de vots favorables per a obtenir, amb un 85 % de participació, el 55 % necessari. La primera consideració que vull fer és que les consultes no es poden prendre com un estudi científic infalible, i menys quan aquests mateixos que diuen que no existeix aquesta majoria, obvien les enquestes publicades recentment que en tots els casos donen com a majoritari l’independentisme –El Periódico o la UOC-. Clama al cel que es vulgui fer una extrapolació amb les consultes, primer perquè han estat organitzades sense suport institucional, sense covertura mediàtica, sense un estat que les organitzi, etcètera. Ens trobem en un 20 % de participació global, però això només vol dir que com a mínim hi ha un 20 % d’independentistes explícits. Si es vol agafar com a referència les consultes, penso que el més raonable, sense fer-ne una màxima, és agafar-les dels llocs on la organització ha estat més professional, s’hi ha dedicat més esforços d’infraestructures i voluntaris, i han estat dirigides per un professional com n’Alfons López Tena. Allà on han estat organitzades d’aquesta manera, Osona, Olot i Mataró. D’allà potser sí que en podem treure alguna conclusió. Som-hi doncs:                           

                                Participació                      A favor                En contra              Vots CiU i ERC

Osona 41,65 % 47.680 vots 1006 vots 36.284 vots *
Olot 26,48 % 7106 vots 149 vots 5215 vots
Mataró 23,69 % 21.114 vots 1.191 vots 10.763 vots
Totals   75.900 vots 2531 vots 52.262

  *Dades de les eleccions municipals, tenint en compte que a Osona hi comptem més municipis dels que van ser convocats a les urnes en la consulta sobiranista. Tennir present, a més, que el cens que es fa servir en les consultes està inflat amb els vots dels immigrants, que clarament hi han votat menys que la resta de ciutadans, i els menors de 16 anys, que també ho han fet menys, per tant els percentatges de participació amb el cens d’unes eleccions convocades per l’estat, augmenta significativament.

Per tant, en tres àmbits i situacions geogràfiques, demogràfiques, i socials tan diferents de Catalunya, quan la organització s’ha fet de forma professional, ens adonem que la independència és absoluta i totalment viable sociològicament. En el còmput total i suposant, que és molt suposar, que els que no han votat ho farien majoritàriament pel no, estaríem en disposició de guanyar el referèndum en les condicions exigides per la U.E tenint com a topall un 85 % de participació.  

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 comentaris a l'entrada: Viabilitat de la independència

 1. Manel diu:

  D’on surt el 85% de participació?. la UE va donar per bo un 50% de participació a Montenegro.

 2. Joan diu:

  Manel, dir-te que enlloc he dit que en aquests llocs que esmento s’hi hagi donat el que requereix la U.E -a Osona s’hi hagués arribat amb el cens de les eleccions és a dir sense immigrants i majors de 16 anys-. El que vull dir és que comptant que participa el 85 % del cens i el que resta per arribar-hi vota pel NO, estaríem molt aprop de la victòria requerida.

  D’altra banda val a dir que a Mataró la participació en les compteses electorals oficials no és molt major que la que ha aconseguit n’Alfons Lopez Tena.

  El que és segur és que amb un 55 % de participació, comptant que tots els que no han votat fins a arribar a aquesta quantitat, ho fessin pel no, el sí guanyaria de carrer en aquests tres àmbits que esmento.

 3. Allò que sembla més important és que els independentistes sumen més que l’addició dels vots de CiU i ERC.En el cas de Mataró és gairebé el doble.

Els comentaris estan tancats.